sobota 22. června 2013

Mrkvový dort

Projížděla jsem staré fotky a narazila na Mrkový dort. Pekla jsem ho mamce k narozeninám a i přes jeho zdlouhavou přípravu rozhodně stojí za to!



Na pohled vypadá opravdu krásně.. :) Receptem jsem se inspirovala na stránkách Kluci v akci, kde oni vaří a pečou opravdové lahůdky. Jsou to prostě kluci šikovní... (sice je většina receptů kalorická bomba ale to už je každého rozhodnutí :) ..Takže pokud nemáte problémy s váhou tak tam určitě najdete spoustu inspirace)

Obsahuje poměrně hodně ingrediencí ale až ochutnáte, tak zjistíte, že vám jeden kousek stačí skoro místo oběda... A je chuťově daleko lepší než kdejaký kupovaný v obchodě. Hlavně mi nepřijde tolik sladký a ideální na něm je to, jak je vlhký. A určitě se ta pracnost vyplatí, myslím, že jako dárek pro někoho k narozeninám je naprosto ideální.
Budete potřebovat formu o velikosti 26 cm.

Ingredience

Korpus

  • 5 vajec velikosti L
  • 200g jemného třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron
  • 500g jemně strouhané mrkve
  • 150g mletých vlašských ořechů
  • 150g kokosu
  • 300 ml slunečnicového oleje
  • 200g celozrnné jemně mleté mouky pšeničné
  • 20g jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
Tvarohový krém + ozdoba
  • 750g měkkého tvarohu
  • 150g másla
  • 100g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 šlehačka 33%
  • 100g sekaných mandlí nebo mletých ořechů na posypání hořejšku
  • trochu mletého kokosu na stěny (přibližně 100g)
  • mandle v čokoládě a skořici
  • Physalis - to jsou ty oranžové bobulky, co na dortu vypadají jako mrkve :)

Postup
Celá vejce ušleháme s oběma cukry, vmícháme citronovou šťávu i kůru a postupně vmícháme i další ingredience - mrkev, ořechy, kokos, olej, mouku smíchanou s jedlou sodou a sůl. Dobře promícháme a vlijeme do formy. Je dobré ji vymazat a poté vysypat strouhankou. Pečeme při 170°C asi 50 minut. Jakmile se těsto odlepuje od formy a nelepí se zapíchnutá špejle, je pečeno.

Teď se vrhneme na přípravu krému. Změklé máslo ušleháme s oběma cukry, vmícháme tvaroh (nesmí být moc mokrý) a na závěr přidáme do tuha ušlehanou šlehačku.

Hotový korpus rozkrojíme podélně napůl. Když odendáváte pryč horní díl, je důležité si ho pečlivě podebrat (třeba dvěma dlouhými noži) aby vám nepraskl...je totiž hodně těžký. Větší část krému namažeme na spodní část rozkrojeného korpusu a zbytek si necháme na pomazání vrchní části i stran dortu. Zpátky přiklopíme korpus a následně pomažeme zbytkem krému. Strany dortu "ohodíme" mletým kokosem a nahoru dáme nasekané mandle nebo mleté ořechy. Jako ozdobu použijeme mandle v čokoládě a Physalis.


Nejlepší je dort až po uležení přes noc, nebo dokonce přes dva dny v lednici. Pořádně se ty chutě prolnou a promísí, takže je pak ještě lepší. 

Přeju dobrou chuť a odhodlání ho zkusit..vyplatí se to :)






Žádné komentáře:

Okomentovat